
همانطور که می دانید امروزه تقریبا همه جا صحبت کشور چین است و کرونا! رفته بودم برای تزریق واکسن کرونا به خانه بهداشت محله مان. در آنجا از شخصی پرسیدم که واکسن تزریقی از کدام نوع است؟ روسی است یا چینی؟ طرف مربوطه با یک مقدار شوخی و لبخند گفت چینی است! دیگر چرا می پرسی! گفتم خیلی خوب است. چینی که همه می گفتند یک ملت معتاد به افیون و از کار افتاده است، پس از چهل سال ابر قدرت شده و سفینه فضایی آن ها در نزدیکی سفینه حریف، یعنی آمریکایی ها، در مریخ قد علم کرده است. حالا در این چهل سال در چین چه گذشت و مردم چه ها کشیدند شاید همه ندانند. من هم نمی دانستم، ولی با خواندن سه کتاب (از میان کتاب های زیادی که در مورد چین نوشته شده است) در مورد آنها یک مقدار آگاهی یافته و آن ها را تحسین می کنم. در ادامه این کتاب ها را معرفی می کنیم.
نخستین کتابی که معرفی می کنیم، چین قدرت بزرگ فردا، نوشته تیبورمند می باشد. تیبورمند برای خواننده ایرانی ناشناس نیست. کتاب “جهانی میان ترس و امید” وی نیز در ایران به چاپ رسیده است. او در کتاب چین قدرت بزرگ فردا کوشیده است تا خواننده را با پشت پرده موفقیت های امروز چین آشنا کند. او نه تنها تلاش، شکیبایی، سخت کوشی، از خودگذشتگی و قدرت این مردم را در تحمل محرومیت توصیف می کند، بلکه در عین حال از واقعیت هایی پرده بر می دارد که هر چند ممکن است در وحله اول آدم را دلسرد و نومید سازد، اما سرانجام او را به تفکر وا می دارد.
در چین از صدها سال پیش به این طرف، در جست و جوی بهترین شکل ممکن یک دیکتاتوری بوده اند.
تیبورمند
از مهم ترین مطالب ارائه شده در این کتاب می توان به انقلاب فرهنگی چین، اختلافات بین چین و شوروی (دو کشور بزرگ کمونیستی)، و نرمش چین نسبت به کشورهای خارجی اشاره کرد.
کتاب دوم که آقای ادگار اسنو آن را به رشته تحریر در آورده است، چین سرخ می باشد. ادگار اسنو سالیان متوالی در چین حضور داشته و زیر و بم مردم چین را مشاهده کرده است. وی با همه طبقات جامعه چین، از جمله ملی گرایان، انقلابیون، کشاورزان، کارگران، کارمندان و حتی راهزنان برخورد و تماس داشته است. او سفرهای متعددی به مناطق مختلف چین، که هر کسی را یارای رفتن به آن مناطق نبوده، داشته و مشاهدات و انتقادات خود را در این کتاب منعکس کرده است.
برای درک چین نخست باید آن را شنید، دیدن کافی نیست…
کلود ژولین
ادگار اسنو در چین سرشناس بود. زیرا اولین کسی بود که وارد حصار جنگ های داخلی شد و با مائوتسه تونگ، چوین لای و دیگر سران ارتش سرخ چین مصاحبه کرد و از آن ها عکس گرفت. چینی ها هم به او می گفتند که ما تو را می شناسیم، وگرنه محال بود تو را به چین راهی باشد.
اژدهای شکیبا (چین دیروز امروز و فردا) آخرین کتابی است که در اینجا معرفی می کنیم. این کتاب که توسط نویسندگان ایرانی تالیف شده است، در ابتدا به گذشته چین می پردازد، سپس به زمان حال رسیده و تلاش می کند تا آینده این کشور را نیز نمایان سازد.
اهمیتی ندارد که گربه سفید یا سیاه باشد، مهم آن است که گربه موش بگیرد.
دنگ شیائو پنگ
این کتاب که بر اساس تماس و ارتباط مستقیم نویسندگان آن با مردم چین در طول حضور و زندگی چند ساله در آن کشور، و سود جستن از دیدگاه های پژوهشگران و کارشناسان چینی، ایرانی و خارجی تدوین شده است، آگاهی های زیادی درباره روابط شوروی سابق و چین، اوضاع و احوال دنیای جنگ سرد، و وقایع میدان “تیان آن من” بیان می دارد. امید دارم که نویسندگان و محققین دیگر ایرانی نیز با تلاش و پیگیری موفق شوند با دید تیزبین و بیطرفانه خود زوایای روشن و تاریک چین قدیم و جدید را وارسی کرده و به آگاهی ایرانیان برسانند.
